Bloembollen planten in de volle grond

Voor een kleurrijke tuin zijn bloembollen onmisbaar. Bloembollen planten is niet moeilijk. Een paar uurtjes werk bezorgt je wekenlang plezier in de lente en zomer! Er zijn vele verschillende bloembollen te koop, deze zullen je tuin of bloembakken het hele jaar door opfleuren. Niks is leuker dan je eigen geplante bloembollen zien uitkomen! Is het nog wat te vroeg om je zelf geplante bloembollen te zien uitkomen, dan kan je kiezen voor bloembollen in pot of een leuke schaal. Fleur er je huis binnen mee op en creëer de leukste en meest fleurige hoeken.

 

Fleurige schalen en potten

Ook in de winter kan je al een stukje voorjaar in huis halen. Kies voor kleurrijke hyacinten, narcissen, muscari, krokussen,… Plant ze op in bloempotten of schalen en zet ze binnenshuis neer.

 

Deze soort bloeiende voorjaarsbollen noemen we ook wel voorgetrokken bloembollen. Doordat het binnen warm is bloeien ze sneller dan de bollen buiten. Er bestaan eenjarige, tweejarige en meerderjarige bollen die op verschillende manieren groeien. Van sommige voorjaarsbloeiers kun je nog jarenlang plezier hebben door ze opnieuw te poten.

Voorjaarsbloeier of zomerbloeier?

Voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, krokussen, sneeuwklokjes … plant je best in het najaar vanaf september tot de eerste vorst intreedt. Na de zomer is de grond nog lekker warm en voldoende vochtig zodat de bloembollen snel zullen wortelen.

Zomerbloeiers zoals begonia’s en dahlia’s zijn niet winterhard. De bloembollen die je in het voorjaar kunt aankopen zijn Deze plant je best vanaf februari of als de grond een temperatuur heeft van ongeveer 10 graden.

 

Klik hier voor een volledige bloembollen kalender, je kan deze uitprinten en bewaren!

 

 

Waar bloembollen planten?

Bloembollen kan je overal planten. Plaats ze wel niet onderaan een heuvel of een plek waar het water slecht weg kan, anders gaan ze rotten in een grond die te vochtig is. Alle bolgewassen houden van een plekje op een zonnige tot half beschaduwde plaats.

 

Hoe bloembollen planten?

  • Maak de aarde goed los en luchtig door te harken. Verwijder het onkruid en kleine steentjes. Verbeter eventueel de grond met wat universele potgrond. Zo zit er zeker voldoende voedingsstoffen in de aarde.
  • Strooi je bloembollen uit in een border of perkje. Maak een gaatje in de grond met een schop of speciale bollenplanter. Plant je bloembol twee maal zo diep als de bol hoog is. De minimumdiepte bedraagt 5cm. Zorg ervoor dat het gaatje niet te puntig  is. Je bloembol zou halverwege kunnen blijven steken zonder dat de onderkant echt de aarde raakt. Zo zal de bloembol nooit wortels ontwikkelen.
  • Plaats de bol zachtjes in de grond met de puntige kant naar boven. De onderlinge afstand is ook belangrijk en afhankelijk van de soort. Raadpleeg hiervoor de verpakking van de bloembol. Dek het gat toe met aarde en druk de grond goed aan.

 

Bloembollen verwijderen?

De knollen van zomerbloeiers moet je jaarlijks uitdoen, zodat ze niet bevriezen. Andere soorten kan je laten zitten en zullen het volgende jaar opnieuw bloeien.

 

Tips:

  • Zet kleine stokjes op de plaatsen waar je al bollen hebt geplant. Zo graaf je niet opnieuw een gat, waar al eerder bloembollen zijn geplant.
  • Begonia’s en dahlia’s kunnen best vlak onder het oppervlakte geplant worden.
  • Plant bollen in groepjes, want één bloem staat verloren in de tuin. Kies steeds voor groepjes met een oneven aantal. Hierdoor krijg je een natuurlijker effect.
  • Plant lage bloembollen zoals hyacinten voor hogere bloembollen zoals de tulp.
  • Plant krokussen in het gras om zo een ‘natuurlijk’ beeld te krijgen.
  • Je kan in de herfst en winter je perkjes met bloembollen bedekken met bladeren. Zij zullen deze extra ‘deken’ op prijs stellen tijdens de koude winter.