Honden in de winter

Honden zijn steeds trouwe partners bij wandelingen en buitenmomenten. Maar wat bij winterse weersomstandigheden? Een hond verdient dan wat extra aandacht zodat hij ook aangenaam buiten kan bij koudere temperaturen. We geven hieronder graag wat tips om uw hond te verzorgen tijdens de winter.

 

 

1. Wandelen in de sneeuw

Honden houden van sneeuw en springen dan ook vrolijk in het rond tijdens winterwandelingen. Vaak strooien mensen echter zout op de stoep en op de wegen om de sneeuw en het ijs sneller te doen smelten. Dit prikt aan de pootjes van honden en kan brandwonden en kloven veroorzaken. Smeer daarom de pootjes van uw hond in met wat vaseline en uierzalf. Zo kan hij onbezorgd buiten spelen en wandelen. Spoel zijn poten na het wandelen ook af, zodat er geen zout blijft zitten.


2. Honden buiten houden

Heeft u een hond die altijd buiten zit? Pas dan goed op als de temperaturen onder 0°C zakken. De vacht houdt extreme koude niet tegen en als deze vochtig is, koelt de hond ook sneller af. Haal daarom de hond mogelijks binnen in de garage of het tuinhuis. Of geef de hond buiten voldoende warme dekens en een hondenmand om zich warm te houden. Zorg ook dat zijn drinken niet bevriest en dat hij voldoende eten krijgt om de kou te trotseren.


3. Hondenjasjes

Voor de wintermaanden zijn er  veel mooie jasjes om honden te beschermen tegen de koude. Heel wat honden leven nu voornamelijk binnen en vinden het aangenaam om lekker ingeduffeld de deur uit te gaan. Vooral kortharige honden hebben hier baat bij.

4. Winters hondeneten

Tijdens de winter verbruiken sommige honden ook heel wat extra energie. Daarom is energierijk voedsel met voldoende voedingswaarden een must. Zo blijven honden fit tijdens de winter. Heeft u eerder een salonhond en komt u tijdens de winter minder buiten? Pas het dieet van uw hond aan om overgewicht te voorkomen.


5. Wordt graag gezien

Als het ’s avonds sneller donker wordt, is het belangrijk dat u en uw hond goed gezien worden door andere weggebruikers. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hond op een goede manier zichtbaar te maken: een reflecterend jasje, een reflecterende halsband of een halsband met knipperlichten. Het baasje mag zichzelf uiteraard ook niet vergeten en zich goed zichtbaar aankleden.