8 tips om snijbloemen langer te houden

We willen allemaal zo lang mogelijk genieten van die prachtige bos bloemen of die net aangekochte snijbloemen voor op de salontafel. Maar wat zijn nu eigenlijk de juiste tips om op te volgen? En welke werken nu écht? Wij hebben de meest belangrijke tips voor je op een rij gezet, zodat je nog lang plezier zult beleven van de kleuren en geuren in je huis die bloemen te bieden hebben!

 

 

1. Zet nooit rijp fruit neer in de buurt van bloemen. Fruit vormt ethyleengas waardoor de bloemen sneller verwelken. Vooral anjers zijn hier zeer gevoelig voor.

 

2. Houd je vazen schoon! Schone en bacterievrije vazen zijn zeer belangrijk, enkel omspoelen met warm water is niet voldoende. Gebruik een beetje schoonmaak azijn of bleekwater wanneer je ze wast vooraleer je er nieuwe snijbloemen in zet.

 

3. Snij na aankoop de stengel ongeveer 1 of 2 cm schuin af voor je de bloemen bindt of wegzet. Doe dit nooit met een schaar! Gebruik een snoeitang of scherp keukenmesje, dit vermijdt dat u de stengel dicht knipt waardoor ze geen water meer kan opnemen.

 

4. Zorg ervoor dat er geen blad in het water staat. Deze gaan rotten, verspreiden onaangename geuren en zorgen er voor dat het water troebel wordt. Hierdoor komen er bacteriën in het water.

 

5. Vooraleer je snijbloemen in een vaas plaatst, voeg je best altijd wat snijbloemenvoedsel toe aan het water. Het voedsel bevat onder andere suiker, de enige stof die bloemen en planten opnemen. Let er op dat je altijd de juiste concentratie gebruikt.

 

6. Vul je vazen nooit met ijskoud water, maar gebruik lauw water. Dit wordt sneller opgenomen door de bloemstengels.

 

7. De standplaats van je snijbloemen bepalen mee de levensduur. Zet ze dus nooit in rechtstreeks zonlicht of op een plaats vlakbij de verwarming. Een koele maar lichte plaats is eigenlijk ideaal.

 

8. Niet iedereen doet het, maar eigenlijk geef je de bloemen best elke dag vers water! Vooral in de zomer wanneer het warmer is zullen bloemen je hier dankbaar voor zijn.